VERA ILI STRAH ?

Najnovije vesti, odlukom vlade Srbije iz budzetske rezerve Srbije dodeljuje se SPC milijarda dinara za potrebe dovrsenja hrama Sveti Sava u Beogradu. Opste je poznato da vlada Srbije cesto pomaze SPC, bilo preko direktnih donacije,dodele elitnih lokacija,oslobadjanje od placanja poreza na prihode,cineci tako instituciju crkve, vanustavnim prioritetom. Pored ekonomskih pogodnosti, crkvi se sve vise, daje znacaj na politickom prostoru drzave, uvazavajuci stav crkve po kljucnim pitanjima za gradjane i drzavu u celini, iako je formalno,po Ustavu, Srbija sekularna drzava.

Dakle, kao gradjanin drzave Srbije, cesto sam u dilemi,pitam se, kako je moguce da u jeku opste katastrofe izazvane epidemijom koronavirusom, masovnom obolevanju (sa smrtnim posledicama) , nedostatku zdravstvenih kapaciteta,opreme i zdravstvenog osoblja, bas zbog nedostatka sredstava,drzava je nasla potrebu da finansira crkvene objekte ? Na pitanje novinara da li ce vlada razmotriti potrebu,s obzirom da se vreme oporavka privrede produzilo, drzava naci mogucnosti da pomogne, nekim novim paketom privrednike, predsednik drzave Aleksandar Vucic, odgovara da nema para. !

Umesto da vlda polozi racun za propuste ,koji su se dogodili prilikom prvog talasa pandemije, uvodjenjem drakonskih mera, a onda naglim popustanjem,stelovanje izvestaja kriznog staba o boju zarazenih i umrlih,samo da bi se proveli izbori. Da li ste primetili da za to vreme,dok traje izborni proces, svih dvadeset dana, umire sve po 1 pacijent. Odrzavaju se veliki predizborni skupovi,utakmice i drugo okupljanje gradjana,tvrdnja kriznog staba da virus slabi, uneo je zabludu kod gradjana.Vlada Srbije,zajedno sa kriznim stabom izgulila je svaki kredibilitet kod gradjana,samo je pitanje dana kada ce se postaviti pitanje krivicne odgovornosti za nastale prpuste.