Cesto u zivotu cujemo rec bisnis. Od mnogih zivotnih problema,taj deo poslova obavljaju samo oni ljudi ,koji u okviru odredjene delatnosti vide novac. Novac nam je potraban da bismo zadovoljavali nase svakodnevne potrebe.

Ovo je najprostiji pogled kada se radi o bisnisu,kao oblasti kojom se zadovoljavaju sire drustvene potrebe,a ne samo neposrednih radnika koji su direkktno ukljuceni u proces rada.Bisnis u svojoj filosofiji ima visestruki znacaj, zadovoljava stalne i neposredne potrebe stanovnistva, cini drustvo,aktivno, donosi nove ideje, obogacuje kreativnost i formira potrebe.

Proslo je vreme kada su ljudi,da bi zadovoljili svoje potrebe, dosli do saznanja da ne mogu sami obezbediti sve sto  im treba,pribegli  razmeni dobara u krugu svog okruzenja.Na taj nacin su prosirili svoje potrebe i obogatili trziste raznim proizvodima,a to je sa svoje strane pokrenulo razvoj odredjenih zanimanja kao pomocne delatnosti.

Zadrzacemo nasu paznju na pomocnim delatnostima, kako bismo mogli shvatiti kako privredni zivot funkcionise, svejedno da li se radi o jednoj kompaniji ili drzavi. Da biste bolje shvatili ovu materiju,posluzicemo se prostim primerom: ako pretpostavimo da ste danas pokrenuli sopstveni bisnis u koji ste ulozili kapital.

Recimo da je to pekara opremljena savremenim masinama za proizvodnju finog peciva, posle mesec dana prodaja je krenula tempom na koji,svakako ,niste racunali. Posto se trenutno nalazimo u ‘ doba corone- covid 19, drzava je propisala mere fizicke distance ( covek od coveka ) vasi kupci se cesto u nameri da prvi stignu na red, ne pridrzavaju strogo ovih pravila.

Prilikom odluke o pokretanju bisnisa, napravili ste bisnis plan, racunali ste da cete posao obavljati sa dva pekara u proizvodnji, jednim prodavcem peciva i higijenicarom pekare. Okolnosti poslovanja su se drasicno promenule, tako da morate zaposliti jednog radnika.

Novozaposleni radnik ima radni zadatak da pravi red i kontrolise sve kupce na temperaturu, kako ne bi sirili virus na ostale kupce i osoblje pekare. Dakle, radi se o pomocnoj delatnosti koja u normalnim okolnostima nije bila potrebna za obavljanje ovog procesa rada.

Ovaj primer samo govori da se pri obavljanju bilo koje delatnosti, uvek kao pravilo rada, pojavljuje potreba za ostalim ,kazemo pomocnim, delatnostima. Posto se ova zakonomernost apriori javlja kao nova kategorija, ovde se vise ne radi o pomocnim delatnostima, to postaju nova zanimanja.

Sve do sada navedeno tice se osnovnih pojmova o bisnisu u najprostijem obliku. U daljem toku ove materije, docidemo do slozenije podele poslova iz ove oblasti, koji ce nam otvoriti nove, neslucene mogucnosti, nove kreativne mogucnosti i zelju za uspehom.

Dakle, onog trenutka kad se sretnu,potreba i zelja za uspehom pokrece se akcija.Kad su u pitanju socijalne,egistencijale potrebe coveka,svaka akcija mora biti svrsishodna,promisljena i plodotvorna, mora svojim delovanjem obezbediti ekvivalenat nove vrednosti, koja cini drustvenu nadgradnju i pokrece drustvo-naciju u celini.

Da bi se sve to obezbedilo neophodno je izvrsiti dublju podelu u oblasti drustvene nadgranje, profilu ucesnika,njihovim personalnim potrebama da zadovolje licne potrebe. Tako organizovan proces rada neminovno opet,ima sovje zakonomernosti,koje se resavaju na nivou cele zajednice.

Podela rada sama po sebi nije puka zelja ucesnika da rade ovo ili ono, to je zivotno pitanje svih nas koji ucestvujemo,ali smo dovoljno okupirani licnim ucescem,da to ne primecujemo.Taj odgovor na ovo pitanje se dobija iz jednog opsteg haosa, kao slobodni gradjani,  zavisno od svih neophodnih,drugih uslova,opredeljujemo se za neki oblik ucesca u podeli rada.

Pokusacemo da se postepeno ukljucimo u slozenije oblike bisnisa,koji se po svojoj prirodi neminovmo javljaju, namecuci se kao zivotno pravilo. U oblasti bisnisa imamo cetiri osnovne kategirije, sto znaci podelu poslova u okviru privrednog zivota jedne drzave.

Ove kategorije podele imaju poseban znacaj i svoje ucesce u novostvorenoj vrednosti svake privrede, one cine organski deo ciklusa, jacaju ekonomsku snagu i podsticu kreativnost stanovnista. Ovde dolazi do raslojavanja bogatstva,viska vrednost stvorenog privrednim ciklusima.

Prvi ili osnovni oblik-status rada jeste biti zaposlen. To podrazumeva prostu prodaju svoje radne sposobnosti nakom poslodavcu za mesecnu naknadu, zavisno od licnog doprinosa u procesu rada. Drugim recima ukljuceni smo u trziste radne snage, gde vladaju razliciti interesi,radnika i poslodavaca.

Drugi vid jeste samozaposlen, samozaposlen je svoj radnik i poslodavac, koji obavlja drustveno korisnu delatnost u svoje ime i svoj racun, nastojeci da zadovolji potrebe svojih kupaca. Biti samozaposlen je imati svoj,licni bisnis,koji obezbedjuje sredstva egzistencije za vlasnika i porodicu.

Nastavice se !