Будва, септембар поподне,

Тог дана смо ја и моје брат Миле досли са плазеом, дан је био, за ово доба године, невероватно сунцан и топао, право узивање. После вецера, као и обицно, спремамо се за сетњу до Старог града, да узивамо у пријатној ноци посматрајуци велелепне усидрене јахте, како се немарно покрецу под налетом таласа, светлуцајуци сваку на свој нацин.
ста се десило? Окрени се и место, кази ста се десило, покрали су ми, казе ми видно узнемирена.Покусавам да је, колико се смирим и да знам висе детаља, напустио рецепцију, сетајуци до њеног виле, спомиње ми да се ради о 1.2оо Е , да је велики новац, казе имао црну торбицу и ту је био само новац.Наравно, за једног пензионера је велики новац.Не повезујемо ми да спомињемо неке детаље, као што је било на рецепцији, после тога у апотецима, па у обнављању на доручак, али је убедјена да је новац-црну торбицу ставила у кофер у хотелу и све уредно закључала.Када се, после неког времена вратила у хотел, откључала кофер, све је на свом месту, али црне торбице нема.Упорно покусава да ми Доцара ситуације тог дана, била је у апотецима, на рецепцији, у ресторану где се може нахранити, води ме у ресторан,
Покусавам да похватам све детаље и ток цена се одмотава. Казе када је стигла у собу, оставила ствари, покусала је отворила сеф да би оставила торбицу, сеф није радио да би саопштио девојке које су слане у собу и госте, девојка је позвала, како казе, електричар који је несто чепркао или није оспособио сеф . За све то време насег разговора, покусавам да сазнам, да ли је слуцај и званицно пријављена управа хотела и полиције, увек добијам некако недовољно њену одлуцност, дакле, осеца се некако унутрасња брига, колебљивост измедју слуцаја и лицног карактера остецена, ста ако постоји и трунка сумње да она ипак није ставила торбицу у кофер, а неко ће бити погрешно окривљен.?
Пост је наш разговор усао дубоко у ноц, не назире се билово ресење, у намери да помогне покусавам да изигравам Схерлоцка Холмеса, слазем све детаље слуцаја.Гост је досао у соби, објавио је неисправан сеф, знаци има ствари које вреднују, девојка ангазује електрицара која несто цепрка око сефа и не успева да поправи, гост нема избора торбицу ставити у свој кофер, назиру се извршиоци дела.
Моје настојање да разбије свако сумњи код пријатеља, њено колебање, борбу између цињенице и потписи истраге, поткрепљење њеног професионалног етика јер се и сам бави уметничким приступом, тудјим судбинама сваке врсте, конацно, утврди стратегију ста сутра, пре свега слушај се мора пријавити довољно хотела и полиције.Растајемо се да убедјењу да смо заузели једини могуц став око слуцаја крадје, који мора добити свој слузбени ток.
Растајемо се, пријатељица се слаже у вашем хотелу, а ја се враћам у мој апартман.
Негде на пола пута звони ми мобилни, пријатељица еуфорицно казе: Богдане треба веровати са унутрање стране на брави насла сам моју торбицу која виси, све је у њој на свом месту, ниста не фали, ту је новац, како сам оставила!
Сутрадан настављамо прицу, пријатељица срецна сто се агонија добро заврсила, покусава да објасни ста се све умедјутим догадјало, после њене интервенције је нестало новца, од управе хотела добија следеце обавестење; Тог критицног дана девојка која је слана о соби насла је на столу црну торбицу, да не би остала на столу, торбицу је ставила у фиоку стола и пренела ту информацију унапред постављену, они јој спасу да да погресно, да није смела торбицу ставити у фиоку, мора он је стварно оставио тамо где је надјена, девојка одлази у собу и вади торбицу из фиоке, каци је на браву са унутрасње стране собе, да би је госца вероватно, цим отворила врата најлакше приметила.
Мени је ова прича прилицно на климавим ногама, пријатељица весто избегава сваки рационалан закључак, срећна је што се торбица насла, не жели да се оптерети негативним стварима казе, прица је завршена.
Остављам на разбијање и закључујем мојим драгим цитаоцима, да покусају из слуцаја црне торбице извести рационалан закључак. У конкретном слуцају досло је да се “судара” логика и цињеница. Нема сумње да у оваквим слуцајевима логика није поуздан ослонац, док цињенице, као одлуцујуци детаљ, нису недвосмислено утврдјене.
надгоб[email protected]гмаил.цом