NOVO U GRADNJI MOSTOVA
Dugo sam razmisljao koliko je komplikovano, cesto i opasno izgraditi i najmanji most preko obicne recice, posebno na vecem rastojanju,koji bi bio apsolutno bezbedan za saobracaj i pesake.

Da bih moje citaoce uveo u fantastiku,krenucemo od obicnog decijem balona koji je ispunjen heliumom i kupuje se na vasarima. Sigurno ste videli da su baloni vezani koncem koji dete drzi u ruci, dok balon lebdi. Meni se dogodilo da sam unuci,slucajno ispustio konac i balon je otisao u nepoznato,Nastala je prava drama,morao sam ici po drugi balon.

Verovatno cete se pitati kakve to sve ima veze s mostom ? , naravno to nema neke narocite veze s mostom, ali cemo stvari posmatrati drukcije, moramo kreativno prici problemu da premostimo reku i resimo problem. Izvrsicemo pripreme u sondiranju, armiranju,temeljnih upornih tacaka s jedne i druge strane reke, koje ce biti staticki sposobne da prihvate opterecenje koje zelimo. Potom cemo vec ostavljene kuke na uporisnim tackama spojiti obicnim silkom za pecanje ( malo sale )

Niti silka ce biti tako spojene za jednu i drugu stranu reke, da ce imati mogucnost da se dizu po potrebi. Sad dolazimo do nasih balona, njih cemo vezati za premostne niti silka, koje ce baloni po zakonu fizike, dizati uvis. Naravno, pitete se a sta cemo dalje?, kada postignemo dovoljnu visinu koju zelima i od premostnog silka dobijemo odredjenu gustinu niti, na scenu stupaju zvanicni inzenjersji instrumenti pomocu kojih cemo izvrsiti testiranje visine i pravca buduceg mosta.
Predpostavljam da niste pomislili da cemo ici na vasar da kupujemo dovoljan broj i velicinu balona, koji ce nam samo posluziti kao polazna osnova nekog mosta. Bice to specijalni baloni za taj projekat i oni ce sluziti svojoj svrsi isto kao one silne daske , skele ili podupiraci dok se neki most gradi.

Dakle, potrebno je stvoriti platformu, dovoljno pouzdanu, da moze prihvatiti druge, jace materijale koji ce u svojoj osnovi ipak biti samo osnovna podloga, dovoljno cvrsta da bi se na istoj mogli nastaviti  radovi po projektu. Kad se obezbedi platforma, dovoljne sirine i visine koja bi mogla prihvatiti za tu svrhu, projektovanu malu masinicu, koja bi posluzila kao tkacki razboj i isplela podlogu u vidu gustog sita, metalne osnove, a koja bi mogla prihvatiti druge,cvrste materijale, sve jos uvek samo kao podlogu. Ta osnovna podloga mora biti dovoljno jaka da konacno, moze prihvatiti finu binor mrezu koja bi se ucvrstila gradjevinskim lepkom, jedna vrsta gipsa, koji bi bio dovoljno cvrst i bezbedan za kretanje radnika.
[email protected]