DA LI SMO ISTI,ILI SMO RAZLICITI SAMO STO TAKO MISLIMO ?

Kroz vekove drzave ratuju,strada neduzni narod i uvek se nalazi opravdanje za to,bilo da su ekonosmo-socijalne prirode,teznja za prosirenjem teritorije, nametanjem jezika i kulture.U okolnostima rata,cine se strahoviti zlocini kako neprijatelju,tako i sopstvenom narodu,jer se prirodno ugrozeni brani i tako istovremeno nanosi gubitke napadacu.Malo je ratova koji za polaznu osnovu imaju isti narod,a razloge koji dovode do rata.
Uvek i po pravilu radi se o narodima razlicitih religioznih verovanja,ali se to nikada ne istice u prvi plan,cak se ide toliko daleko u licemerje da se kaze,da je moja vere tolerantna, da postujemo sve duhovne vrednosti,ali smo,kobajagi naterani na rat. Traze se opravdanja za  zrtve uz napomenu da ce Bog imati razumevanja za sve,da smo boziji ljudi i da svakako gresimo,te tako stvaramo neku vrstu duhovne satisfakcuije,za nase i postupke drugih.

Filosofski posmatrano, svest obicnog coveka ne moze shvatiti ,da civilizacija ide u pogresnom pravcu i da ce religija u perspektivi,unistiti narode u celini.Kao savremenici ove epohe,svedoci smo pojevi fanatizma,netolerancije,mrznje do unistenja drugih verovanja,ali sve to pravdajuci,cistoti sopstvene vere i pripadnosti.Kao ljdska bica toliko smo ,verski religiozno i nacionalno zateceni,da smo spremni i sopstveni zivot poloziti,samo da necistoga unistimo !

Sve nase bogomolje su duboko ukopane u rovove proslosti,opterecene sumnjivom istorijskom gradjom bez naucnih cinjenica, hipnotisu pripadnike sopstvenog naroda,ne dajuci prostora da covek,kao ljudsko bice,ukljuci sopstveni mozak. Znam da ce nosioci verske propagande imati negativan stav na ovako razmisljanje,ali razlicito misljenje nas i cini slobodnim ljudima,koji imaju svest,opazanja,intelekt i slobodnu volju.Gospodo,ako Bog postoji,on svakako pripada i meni,a ne samo vama.Otrezni te se velike zablude,tamo nekog spasenja,ne dozvolite da nesrecnici pate zbog vas.Danas oni pate a sutra cete vi ili vasi najmiljiji,za koje to vrednosti i ciji interes?

Voleo bih da ovaj blog ne shvatite kao udar na veroispovest,ali dela govore sama za sebe: Od koronavirusa covid19 u Srbiji je umro Patrijarh Irinej, u Crnoj Gori Mitropolit Anfilohije Radovic,vladika Valjevski, jos nekoliko vladika,a da svestenike i ne pominjemo.Moze se samo pretpostaviti koliko vernika se zarazilo pri obredima u hramovima.O tome jos niko ne vrsi detaljno istrazivanje.

Pravo na slobodno izrazavanje religioznih osecanja, treba da bude jedno od osnovnih prava,ljudskih sloboda,ali svakako ne nanoseci time, stetu drugim gradjanima,makar i iz neznanja

[email protected] Ocekujem dobronamarne komentare.